Stap 1: Bepaal of je dit wilt doen

Natuurlijk wil je dit doen, waarom ook niet eigenlijk? Het is alleen wel verstandig om vooraf te bedenken of je voldoende tijd, vrijwilligers en mogelijkheden hebt om het allemaal voor elkaar te krijgen. Niets is vervelender dan halverwege te moeten merken dat je de enige bent die aan een project wil trekken. Om je goed op weg te helpen, hebben we een paar belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet. Je kunt een checklist downloaden met de knop hieronder.

Stap 2: Werving

Voor dit project is het nodig dat je mensen werft in twee categorieën. Je werft enerzijds engelen en anderzijds mensen die een engel kunnen gebruiken. Dat vraagt natuurlijk wat organisatie en communicatie. We hebben handige formulieren en teksten voor je verzameld. Je kunt het materiaal voor de werving downloaden via onderstaande knop.

Stap 3: Meld je project aan

Het is natuurlijk leuk om ook jullie engelenproject op de kaart te zetten. Zo ben je ook vindbaar voor 'rondvliegende' engelen uit de buurt. Aanmelden is natuurlijk niet verplicht, maar we vinden het wel heel leuk. Klik daarvoor op onderstaande knop.

Stap 4: Koppel engelen aan adressen

Het zwaartepunt qua organisatie ligt bij het leggen van de juiste verbindingen. Dit is handwerk, maar er zijn wel een paar handige tips. Deze tips hebben we voor je op een rijtje gezet, zodat je het wiel niet alleen hoeft uit te vinden. Overigens leren we zelf ook graag bij. Heb je een handiger manier dan wij? Laat het ons weten! Download de 'koppeltips' met onderstaande knop.

Stap 5: Geef alle engelen instructies

Engelen zijn natuurtalenten, maar mensen krijgen pas vleugels als ze ergens voor willen gaan. Dat betekent dat het doel duidelijk moet zijn. Moeilijk is het zeker niet, maar wel goed om bij stil te staan. Ook om ervoor te zorgen dat je niet overspoeld gaat worden met dezelfde vragen. We helpen je graag op weg met een voorbeeld van een instructie. Ook hebben we aparte brieven die een engel bij de eerste keer en de laatste keer kan meesturen. Klik daarvoor op onderstaande knoppen.

Stap 6: Uitvoering

Dit is natuurlijk waar je het allemaal voor doet. In deze fase is het goed om engelen te volgen. Lukt het allemaal? Zijn er dingen waar zij tegenaan lopen? Het belangrijkste is om signalen op te vangen. Ook van mensen die een engel hebben ontvangen. De meeste mensen zijn daar blij mee en willen je bedanken. Soms zijn er ook mensen die het niet helemaal begrijpen en die wat extra uitleg nodig hebben. We hebben een paar voorbeeldreacties verzameld. Je kunt ze downloaden via onderstaande knop.

Stap 7: Afronding

Het is goed om het project af te ronden. Dat vraagt natuurlijk om een evaluatie van de organisatie. Wellicht wil je dit volgend jaar weer doen. Wat zou je dan anders willen doen om het beter te laten lopen? Wat in elk geval goed is om te doen is het bedanken van de engelen. Mocht je berichten ontvangen hebben van adressen, dan is het fijn om dat te kunnen delen. Ook voor deze fase hebben we een aantal tips verzameld. Je kunt ze downloaden met onderstaande knop.